Skip links

Забележителности и културни празници в Троян и региона

Троян

Град Троян е един от най-живописните и красиви градове намиращ се в Централна Стара планина.  Разположен е на двата бряга на река Бели Осъм и на 22 км от Троянският проход, улесняващ транспортните връзки между Северна и Южна България. Прекрасното съчетание от природни ресурси и чист въздух, в допълнение със съхраненото културно-историческо наследство, създават условия за пълноценен отдих през цялата година.

Уникален, древен, занаятчийски, артистичен, духовен и предизвикателен – това е днешният Троян! Тук има по много от всичко, за всеки – исторически и културни забележителности, музеи и  галерии, прекрасни паркове за отдих, арт места и най-вече традиции, които са пропити във всяко кътче на старопланинския град.

8 НЕЩА, КОИТО (МОЖЕ БИ) НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ТРОЯН:

Троян е родно място на редица бележити българи – първият български социолог Иван Хаджийски, известният български учен акад. Ангел Балевски, философът проф. Цочо Бояджиев, карикатуристът Милко Диков, телевизионният водещ Сашо Диков, актрисата Аня Пенчева и много други.

Античният път ,,Виа Траяна“, от който и до днес са запазени останки на територията на общината, е най- дългият римски път в страната.

През 1871 г. Васил Левски основава единствения в страната монашески революционен комитет в Троянския манастир.

През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият град с електричество в България, след София и Пловдив.

Температурата на минералните извори варира от 18° до 57° C и топлите минерални басейни могат да се използват дори и през зимата.

В курортен комплекс ,,Беклемето“ се намира най-добрата писта за биатлон в България.

В общината се намират две уникални за страната училища – Националната гимназия за приложни изкуства ,,Проф. Венко Колев“ (Троян) и единственото в България училище за планински водачи – СОУ ,,В. Левски“(с. Черни Осъм)

Над 100 билки слагат монасите от Троянския манастир в специалната ракия, която приготвят по тайна рецепта.

Забележителности в града и региона

Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства е уникален за страната музей, който се намира на централния площад в гр. Троян. Открит е през 1968 г. по случай 100-годишнината от обявяването на Троян за град.
Единствен по рода си, през 2018 г е отличен с наградата „Музей на годината, 2018″, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства е включен в списъка на “100-те национални туристически обекта”.
Експозицията е разположена в 10 зали, като във всяка една от тях можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

На 10 километра от Троян, непосредствено до село Орешак, в красива местност на брега на Черни Осъм, е разположен Троянският манастир Успение Богородично, забележителен паметник на културата от национално значение.

Основан в края на 16 век, той е третия по големина и един от най-посещаваните манастири в България.

В средата на 19-ти век е изрисуван със стенописи от един от най-известните възрожденски майстори – Захарий Зограф, който оставя на северната стена ктиторски портрети, както своя авторпортрет.

Неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от Чудотворната икона на Пресвета Богородица-Троеручица.  На 15 август –  Успение Богородично, когато е храмовият празник на манастира, иконата се изнася и в селото се стичат хиляди поклонници от страната и чужбина. Тогава се организира и голям панаир с повече от 150 годишна история.

В село Черни Осъм, на 12 км от град Троян и на 2 км от Троянския манастир, се намира Природонаучения музей, който е един от основните туристически обекти в общината.

Там посетителите могат да видят голямото разнообразие на животинския свят в Стара планина. На двата му етажа се съхраняват над 700 експоната, а разходката сред експонатите е озвучена от аудиозаписи на животински звуци. В двора на музея е изградена „Зелена класна стая“. В нея са представени меча бърлога, вълчо леговище, алпинеум с планински цветя и кръговратът на веществата в природата. Природонаучния музей е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

В красивия Троянски балкан, на 7 км от град Троян, в село Орешак се намира Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Единствено по рода си в България, разполага с изложбени зали, в които са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.
Изложението е създадено през 1971 г. и от тогава вече 50 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. Националното изложение е уникално, както с експонатите, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Разполага с девет изложбени зали, като във всяка от тях има оборудван демонстрационен кът, където всеки гост може не само да наблюдава как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опита сам да се докосне до характерните за региона занаяти – грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество.

Троянският проход се намира на 22 км от град Троян.  С дължина от 41 км и надморска височина 1526 м., Троянският проход е най-високият проход в Стара планина. През него минава път, който свързва град Троян и село Кърнаре. Тук, в една от най-красивите части на Национален парк Централен Балкан се намира Туристически курорт Беклемето.  В най-високата точка на Беклемето (1595 м) е  разположен паметникът Арка на свободата, посветен на загиналите в Руско-турката война руски войници. Най-добрата писта за биатлон и ски-бягане, утвърдена от съответните международните организации, с дължина 2, 3, 5, 7 и 10 км се намира на Беклемето. За любителите на зимните спортове, курортът разполага с три писти за алпийски ски с влекове, отговарящи на стандартите за ски алпийски дисциплини. За състезатели по лятно ски-ориентиране, Беклемето има топографска карта, с трасе 120 км.

В района има удобни за зимни и летни преходи туристически маршрути към хижите Козя стена, Хайдушка песен, Чучул, заслон Орлово гнездо и Дерменка. През Беклемето от запад на изток минава и туристическия маршрут Ком – Емине.

Културни празници в града и региона

Град Троян отбелязва своя празник всяка година на 14 октомври – денят на Св. Петка, небесната покровителка на града.

На този ден е църквата чества една от най-почитаните светици у нас – Св. Петка, наричана още Българска, която през вековете се превръща в символ на борбата за съхранение на християнската култура по нашите земи.

Празникът в чест на Св. Петка – Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. В традиционните народни вярвания този ден се счита за  начало на зимните празници.

Ежегодно Троян чества годишнина от основаването му за град, с богата художествена програма – откриване на изложби, спортни инициативи и концерти.

Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата църквата отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най–голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са “77 и половина”  – за всички болести и за “болестта без име”.

Ежегодно в с. Балканец, в местността “Айдушко сборище” се отбелязва празника  с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Основен организатор е сдружение “Съвет по туризъм” – Троян с финансовата подкрепа на Община Троян. Основното послание, което организаторите отправят към гостите на празника, е да се опитаме заедно да променим към по-добро отношението си към природата.

През 2016 г. Община Троян стартира нова инициатива – Изгрев над Балкана (July morning), която бързо се налага като традиция. Събитието стартира в късния следобед на 30 юни и продължи до ранните часове на 1 юли.

Изгрев над Балкана представлява един опит за нов прочит на популярния сред почитателите на рока July morning. До този момент в България първото юлско утро се  посрещаше единствено на брега на морето, на Камен бряг, край Каварна. Троянското  събитие предлага една интересна алтернатива за всички почитатели на планината и рока, които не могат или не искат да отидат до  морето 🙂

Всяка година организаторите осигуряват незабравимо преживяване на всички, пожелали да посрещнат юлското слънце под паметника “Арка на свободата”, на билото на Троянския проход.

Храмовият празник на манастира е на 15 август, когато православната църква почита Успение на Св. Богородица. По традиция празничните служби в манастира на този ден се оглавяват от Българския патриарх.

След празничната литургия чудотворната икона на “Св. Богородица Троеручица”, която се пази в манастира, се изнася с литийно шествие и се поставя в малък параклис в близост до светата обител. Там, всеки желаещ може да мине покрай нея и да измоли онова, от което се нуждае. Събитието, съчетано с провеждащия се по същото време Панаир на занаятите в с. Орешак, привлича десетки хиляди вярващи.

Празник на сливата и троянската сливова ракия традиционно се провежда в последната седмица на месец септември . В годините празника набира популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината. В центъра на празника са отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.

Ежегодно посетителите могат да се насладят на богата програма с много концерти, открита сцена за самодейни фолклорни състави, традиционни конкурси (кулинарен, за най-добра домашна сливова ракия и т.н.), арт ателиета по керамика и дърворезба, демонстрация (и дегустация) на традиционна сливова ракия и много други изненади.

Организира се и традиционна улица на занаятите, която всяка година е все по–пъстра, богата и интересна. В нея участват със свои произведения над 90 занаятчии от цялата страна. Гостите на празника имат възможност да наблюдават на живо изработването на авторски бижута, декоративни свещи, декупаж, дърворезба и плъстене на вълна и да закупят оригинални произведения на народните и художествени занаяти

Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите ни,
Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'.

ТРОЯН ПЛАЗА НАВЪРШВА 17 ГОДИНИ, ПО ТОЗИ ПОВОД МОЖЕТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ 

17% ОТСТЪПКА ДО 31.01.2022 С ПРОМО КОД: BDAY17 

17% ОТСТЪПКА

BDAY17

ОТСТЪПКА