Skip links

Забележителности и културни празници в Троян и региона

Троян

Град Троян е един от най-живописните и красиви градове намиращ се в Централна Стара планина.  Разположен е на двата бряга на река Бели Осъм и на 22 км от Троянският проход, улесняващ транспортните връзки между Северна и Южна България. Прекрасното съчетание от природни ресурси и чист въздух, в допълнение със съхраненото културно-историческо наследство, създават условия за пълноценен отдих през цялата година.

Уникален, древен, занаятчийски, артистичен, духовен и предизвикателен – това е днешният Троян! Тук има по много от всичко, за всеки – исторически и културни забележителности, музеи и  галерии, прекрасни паркове за отдих, арт места и най-вече традиции, които са пропити във всяко кътче на старопланинския град.

8 НЕЩА, КОИТО (МОЖЕ БИ) НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ТРОЯН:

Троян е родно място на редица бележити българи – първият български социолог Иван Хаджийски, известният български учен акад. Ангел Балевски, философът проф. Цочо Бояджиев, карикатуристът Милко Диков, телевизионният водещ Сашо Диков, актрисата Аня Пенчева и много други.

Античният път ,,Виа Траяна“, от който и до днес са запазени останки на територията на общината, е най- дългият римски път в страната.

През 1871 г. Васил Левски основава единствения в страната монашески революционен комитет в Троянския манастир.

През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият град с електричество в България, след София и Пловдив.

Температурата на минералните извори варира от 18° до 57° C и топлите минерални басейни могат да се използват дори и през зимата.

В курортен комплекс ,,Беклемето“ се намира най-добрата писта за биатлон в България.

В общината се намират две уникални за страната училища – Националната гимназия за приложни изкуства ,,Проф. Венко Колев“ (Троян) и единственото в България училище за планински водачи – СОУ ,,В. Левски“(с. Черни Осъм)

Над 100 билки слагат монасите от Троянския манастир в специалната ракия, която приготвят по тайна рецепта.

Забележителности в града и региона

Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства е уникален за страната музей, който се намира на централния площад в гр. Троян. Открит е през 1968 г. по случай 100-годишнината от обявяването на Троян за град.
Единствен по рода си, през 2018 г е отличен с наградата „Музей на годината, 2018″, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства е включен в списъка на “100-те национални туристически обекта”.
Експозицията е разположена в 10 зали, като във всяка една от тях можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

На 10 километра от Троян, непосредствено до село Орешак, в красива местност на брега на Черни Осъм, е разположен Троянският манастир Успение Богородично, забележителен паметник на културата от национално значение.

Основан в края на 16 век, той е третия по големина и един от най-посещаваните манастири в България.

В средата на 19-ти век е изрисуван със стенописи от един от най-известните възрожденски майстори – Захарий Зограф, който оставя на северната стена ктиторски портрети, както своя авторпортрет.

Неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от Чудотворната икона на Пресвета Богородица-Троеручица.  На 15 август –  Успение Богородично, когато е храмовият празник на манастира, иконата се изнася и в селото се стичат хиляди поклонници от страната и чужбина. Тогава се организира и голям панаир с повече от 150 годишна история.

В село Черни Осъм, на 12 км от град Троян и на 2 км от Троянския манастир, се намира Природонаучения музей, който е един от основните туристически обекти в общината.

Там посетителите могат да видят голямото разнообразие на животинския свят в Стара планина. На двата му етажа се съхраняват над 700 експоната, а разходката сред експонатите е озвучена от аудиозаписи на животински звуци. В двора на музея е изградена „Зелена класна стая“. В нея са представени меча бърлога, вълчо леговище, алпинеум с планински цветя и кръговратът на веществата в природата. Природонаучния музей е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

В красивия Троянски балкан, на 7 км от град Троян, в село Орешак се намира Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Единствено по рода си в България, разполага с изложбени зали, в които са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.
Изложението е създадено през 1971 г. и от тогава вече 50 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. Националното изложение е уникално, както с експонатите, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Разполага с девет изложбени зали, като във всяка от тях има оборудван демонстрационен кът, където всеки гост може не само да наблюдава как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опита сам да се докосне до характерните за региона занаяти – грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество.

Троянският проход се намира на 22 км от град Троян.  С дължина от 41 км и надморска височина 1526 м., Троянският проход е най-високият проход в Стара планина. През него минава път, който свързва град Троян и село Кърнаре. Тук, в една от най-красивите части на Национален парк Централен Балкан се намира Туристически курорт Беклемето.  В най-високата точка на Беклемето (1595 м) е  разположен паметникът Арка на свободата, посветен на загиналите в Руско-турката война руски войници. Най-добрата писта за биатлон и ски-бягане, утвърдена от съответните международните организации, с дължина 2, 3, 5, 7 и 10 км се намира на Беклемето. За любителите на зимните спортове, курортът разполага с три писти за алпийски ски с влекове, отговарящи на стандартите за ски алпийски дисциплини. За състезатели по лятно ски-ориентиране, Беклемето има топографска карта, с трасе 120 км.

В района има удобни за зимни и летни преходи туристически маршрути към хижите Козя стена, Хайдушка песен, Чучул, заслон Орлово гнездо и Дерменка. През Беклемето от запад на изток минава и туристическия маршрут Ком – Емине.

Културни празници в града и региона

Град Троян отбелязва своя празник всяка година на 14 октомври – денят на Св. Петка, небесната покровителка на града.

На този ден е църквата чества една от най-почитаните светици у нас – Св. Петка, наричана още Българска, която през вековете се превръща в символ на борбата за съхранение на християнската култура по нашите земи.

Празникът в чест на Св. Петка – Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. В традиционните народни вярвания този ден се счита за  начало на зимните празници.

Ежегодно Троян чества годишнина от основаването му за град, с богата художествена програма – откриване на изложби, спортни инициативи и концерти.

Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата църквата отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най–голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са “77 и половина”  – за всички болести и за “болестта без име”.

Ежегодно в с. Балканец, в местността “Айдушко сборище” се отбелязва празника  с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Основен организатор е сдружение “Съвет по туризъм” – Троян с финансовата подкрепа на Община Троян. Основното послание, което организаторите отправят към гостите на празника, е да се опитаме заедно да променим към по-добро отношението си към природата.

През 2016 г. Община Троян стартира нова инициатива – Изгрев над Балкана (July morning), която бързо се налага като традиция. Събитието стартира в късния следобед на 30 юни и продължи до ранните часове на 1 юли.

Изгрев над Балкана представлява един опит за нов прочит на популярния сред почитателите на рока July morning. До този момент в България първото юлско утро се  посрещаше единствено на брега на морето, на Камен бряг, край Каварна. Троянското  събитие предлага една интересна алтернатива за всички почитатели на планината и рока, които не могат или не искат да отидат до  морето 🙂

Всяка година организаторите осигуряват незабравимо преживяване на всички, пожелали да посрещнат юлското слънце под паметника “Арка на свободата”, на билото на Троянския проход.

Храмовият празник на манастира е на 15 август, когато православната църква почита Успение на Св. Богородица. По традиция празничните служби в манастира на този ден се оглавяват от Българския патриарх.

След празничната литургия чудотворната икона на “Св. Богородица Троеручица”, която се пази в манастира, се изнася с литийно шествие и се поставя в малък параклис в близост до светата обител. Там, всеки желаещ може да мине покрай нея и да измоли онова, от което се нуждае. Събитието, съчетано с провеждащия се по същото време Панаир на занаятите в с. Орешак, привлича десетки хиляди вярващи.

Празник на сливата и троянската сливова ракия традиционно се провежда в последната седмица на месец септември . В годините празника набира популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината. В центъра на празника са отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.

Ежегодно посетителите могат да се насладят на богата програма с много концерти, открита сцена за самодейни фолклорни състави, традиционни конкурси (кулинарен, за най-добра домашна сливова ракия и т.н.), арт ателиета по керамика и дърворезба, демонстрация (и дегустация) на традиционна сливова ракия и много други изненади.

Организира се и традиционна улица на занаятите, която всяка година е все по–пъстра, богата и интересна. В нея участват със свои произведения над 90 занаятчии от цялата страна. Гостите на празника имат възможност да наблюдават на живо изработването на авторски бижута, декоративни свещи, декупаж, дърворезба и плъстене на вълна и да закупят оригинални произведения на народните и художествени занаяти

Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите ни,
Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'.

Резервирайте до 01.09.24г. и се възползвайте от 15% намаление с промокод 15OFF.

    * Не важи за празнични дни и пакетни оферти*

15% ОТСТЪПКА

15% ОТСТЪПКА